Verrassend LAGE ARMOEDECIJFERS leiden tot DISCUSSIE | Bar Laat

Опубликовано: 19 Февраль 2025
на канале: Bar Laat
5,149
54

17 oktober is de internationale dag van de armoede en de kranten pakten er groot mee uit, het aantal mensen in armoede is het afgelopen jaar bijna gehalveerd. Dat is de conclusie van nieuw onderzoek naar armoede in Nederland. Maar wordt dit ook zo ervaren? Kunnen we spreken van een drastische afname van de armoede, of ligt dit vooral aan de nieuwe rekenmodellen?

Aan tafel daarvoor: Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het Centraal Bureau voor de Statistiek, armoede-deskundige Tim 'S Jongers, Marleen Veldhoven, leeft zelf in armoede en Vanessa Umboh, ervaringsdeskundige en helpt arme gezinnen in Rotterdam.
#barlaat
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Recent gepresenteerde cijfers tonen dat in Nederland zo'n 540.000 mensen onder de armoedegrens leven, aanzienlijk minder dan de eerder genoemde 800.000. Deze daling is deels te verklaren door een nieuwe meetmethode, ontwikkeld door het CBS, Nibud en SCP. Daarnaast is de armoede sinds 2018 fors afgenomen door dalende werkloosheid, stijgend minimumloon en verhoging van toeslagen.

Hoewel de cijfers gunstig lijken, is er kritiek. Hulporganisaties vrezen dat de verminderde aandacht voor armoede kan leiden tot minder politieke focus op bestaanszekerheid. Zij wijzen erop dat steeds meer mensen hulp nodig hebben. De nieuwe definitie van armoede houdt geen rekening met extra kosten, zoals zorg en kinderopvang, en daklozen worden niet meegerekend.

Deskundigen erkennen de wetenschappelijke waarde van de nieuwe methode en prijzen de eenduidigheid die deze brengt in de discussie over armoede. Socioloog Godfried Engbersen benadrukt dat armoede grotendeels kan worden aangepakt met gericht beleid.

Een zorgwekkende trend is de toename van werkenden onder de armoedegrens, die gemiddeld meer financiële tekorten hebben dan mensen met een uitkering. Daarnaast zijn er 1,2 miljoen mensen die net boven de armoedegrens leven, met weinig financiële buffers. Deze groep blijft kwetsbaar voor kleine tegenslagen, zoals onverwachte kosten.

Hoewel de armoede in Nederland is gedaald, blijft het een groot probleem. Het Armoedefonds roept op om ook aandacht te besteden aan de mensen die net boven de armoedegrens leven.

Profiel Tim 'S Jongers: Tim 'S Jongers is een Nederlandse bestuurskundige en sociaal denker met een focus op ongelijkheid en sociale vraagstukken. Hij is directeur van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) en heeft ervaring in zowel de beleidswereld als het maatschappelijk middenveld. In zijn boek Armoede uitgelegd aan mensen met geld legt hij op toegankelijke wijze uit hoe het is om in armoede te leven, en hij benadrukt de blinde vlekken van beleidsmakers en welvarende groepen voor de werkelijkheid van mensen in armoede. Tim pleit voor meer begrip en een inclusieve benadering van beleidsvorming rondom armoede en bestaanszekerheid.

Profiel Peter Hein van Mulligen: Peter Hein van Mulligen is hoofdeconoom bij het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in Nederland. Hij speelt een belangrijke rol in het duiden en uitleggen van economische cijfers en trends, zoals inflatie, werkloosheid en armoede, aan zowel het publiek als de overheid. Van Mulligen staat bekend om zijn heldere analyses en deskundige bijdragen aan het maatschappelijke debat over de Nederlandse economie. Met zijn inzicht helpt hij complexe economische vraagstukken toegankelijker te maken voor een breder publiek.

Volg ons op Instagram:   / barlaat.bnnvara  
Volg ons op Facebook:   / barlaatbnnvara  
Volg ons op Twitter: https://x.com/barlaat

#BarLaat