HUGO DE JONGE over plannen in ZEELAND | Bar Laat

Опубликовано: 23 Февраль 2025
на канале: Bar Laat
2,895
6

Maanden geen treinen, geschonden afspraken, kerncentrales én kernafval: de provincie Zeeland lijkt bepaald geen voorkeurspositie te hebben. Aan Hugo de Jonge, als waarnemend Commissaris van de Koning in Zeeland, om daar verandering in te brengen. De boodschap aan Zeeland: maak je niet te klein.

Volg ons op Instagram:   / barlaat.bnnvara  
Volg ons op Facebook:   / barlaatbnnvara  
Volg ons op Twitter: https://x.com/barlaat

Hugo de Jonge is sinds 16 september aan de slag als waarnemend commissaris van de Koning in Zeeland. Zijn benoeming volgde op overleg tussen minister Judith Uitermark van Binnenlandse Zaken en de Provinciale en Gedeputeerde Staten van Zeeland, waarbij De Jonge werd voorgedragen om deze functie te vervullen. De beslissing werd officieel genomen na een ingelaste vergadering op 28 augustus, waar de provinciale vertegenwoordigers akkoord gingen met zijn aanstelling.

Nu hij een maand in functie is, heeft De Jonge zijn eerste stappen gezet in het Zeeuwse bestuur. Zijn benoeming als waarnemend commissaris komt op een cruciaal moment voor de provincie, waar diverse uitdagingen spelen. De Jonge’s betrokkenheid bij Zeeland en zijn kennis van het openbaar bestuur worden gezien als belangrijke factoren om de provincie in deze fase te ondersteunen.

Geraadpleegd van: zeeland.nl

De spreidingswet
Hoe werkt het?
Begin dit jaar heeft de regering vastgesteld hoeveel opvangplekken iedere provincie moet organiseren. Voor Zeeland betekent dit dat er 2.109 opvangplaatsen gerealiseerd moeten worden, van de in totaal 96.000 plekken landelijk. Zeeland is dus verantwoordelijk voor zo’n 2,2 tot 2,3% van het totale aantal plekken.

Momenteel zijn er in Zeeland 1.712 opvangplaatsen beschikbaar, waarvan 227 noodopvangplekken zijn. Voor 1 november moet de Provinciale Regietafel Asiel, onder leiding van Hugo de Jonge, de vereiste 2.109 plekken gevonden hebben, zodat deze op 1 januari 2025 beschikbaar zijn. Als dit doel niet wordt bereikt, kan de staatssecretaris of minister ingrijpen en gemeenten verplichten om mee te werken.

Op dit moment komt Zeeland nog zo'n 400 plekken tekort. In een bericht van 1 juni werd verwacht dat er tegen 1 november 1.818 plekken beschikbaar zouden zijn, wat nog steeds een tekort van ongeveer 300 plaatsen betekent.