Kimseye Etmem Şikâyet (1) Nota Eşliğinde Karaoke (Karar: Bolahenk Neyi - Yerinden -D)

Опубликовано: 08 Ноябрь 2024
на канале: Bekir GÜLSÜN
8,163
169

Beste: Kemânî Serkis Efendi
Güfte: İhsan Raif Hanım
Makam: Nihâvent
Usûl: Curcuna

Kimseye etmem şikâyet, ağlarım ben hâlime
Titrerim mücrim gibi baktıkça istikbâlime
Perde-i zûlmet çekilmiş, korkarım ikbâlime
Titrerim mücrim gibi baktıkça istikbâlime

İcrâ Eden Sazendeler:
Klarnet : Çorlulu Savaş
Ud : Yıldıran Güz
Kanun : Turgut Özüfler
Keman : İsmail Nar
Ritm : Şener Yolal

"Kimseye Etmem Şikayet" Güftesinin Öyküsü

1800’lerin sonunda bir kız çocuğunun yakarışı. Henüz 13 yaşındaki İhsan Raif Hanım’ın bir iftira sonrası zorla evlendirilmek üzereyken kağıda karaladığı bir şiir.

Köse Mehmed Raif Paşa’nın kızı olarak 1877 senesinde dünyaya gelen İhsan Raif, varlıklı bir aileden gelmesinin avantajı ve valilik gibi üst kademe görevler üstlenmiş babasının özeni ile iyi bir eğitim görür. Edebiyat ile hep içli dışlı olur. 13 yaşındayken kız kardeşi ile bulundukları konağa bir adam dalar ve hayatı kararır.

İhsan Raif’e göz koyan Mehmet Ali isimli adam, daldığı konaktan genç kızı kaçırmaya kalkar. Başarılı olamasa da, İhsan Raif hakkında dedikodular çıkar ve babası kızının Mehmet Ali ile evlenmesine karar verir.

İzmir’e gelin olarak gönderilmeye hazırlanan İhsan Raif, Nişantaşı’nda bulunan konaklarını terk etmeden önce üzüntüsünü, korkusunu ve umutsuzluğunu kağıda döker ve Türk Sanat Müziği’nin en önemli klasiklerinden biri olacak Kimseye Etmem Şikayet’in sözlerini yazar. Daha sonra şiirini bestelediği de rivayet edilse de, ağırlıklı görüş bestenin Serkis Efendi tarafından yapıldığıdır.

Evliliği, ailesi başka kadınlarla birlikte olan kocasından ayrılmasına razı gelene kadar, yani yaklaşık 14 yıl devam eder. Bu sürede 3 çocuğu olmuştur. İkinci evliliği 1 gün sürer. Üçüncü evliliği ise bir aşk evliliği olur. Yazar Şahabettin Süleyman ile evlenir. Eşi ölene kadar mutlu bir birliktelikleri olur. Bunun yanında İhsan Raif, edebiyat dünyasından bir çevre edinir ve şiirleri ile kendisini bu zümreye kabul ettirir. Dördüncü ve son evliliğini ise Şahabettin Beyin ölümünün ardından bir Fransız ile yapar. İhsan Raif Hanım’ın kısa ve fırtınalı yaşamı 1926’da son bulur. Öldüğünde 49 yaşındadır.

Kimseye etmem şikayet; ağlarım ben halime
Titrerim mücrim gibi baktıkça istikbalime (Titrerim suçlu gibi baktıkça geleceğime)
Perde–i zulmet çekilmiş korkarım ikbalime (Korkarım karanlık perde çekilmiş talihime)
Titrerim mücrim gibi baktıkça istikbalime…(1)
___________________________________________________
NOT: İhsan Raif Hanım’ın hayat hikayesi ayrıntıları için Mehmet Öklü’nün "Kimseye Etmem Şikayet" isimli kitabına bakılabilir.

KEMANÎ SARKİS EFENDİ (SUCİYAN) (1885-1943)

“Kimseye Etmem Şikâyet” adlı Nihavent şarkısıyla hafızalara kazınan Kemani Sarkis Efendi Suciyan, 1885 yılında Beşiktaş’ta doğdu. Müziğe olan sevgisini babası Üsküdarlı Kemençeci Onnik’ten alan Sarkis Suciyan, evde başlayan müzik eğitimini dönemin ünlü müzik hocalarından olan Kemani Aliksan Ağa’yla sürdürdü. Kemani Sarkis Suciyan, 1910’lu yıllara gelindiğinde, İstanbul genelinde nam salmış, aranan bir sanatçıydı.

Aras Yayıncılık'ın hazırladığı " Kemani Sarkis Suciyan’nın Hayatı ve Eserleri" adlı çalışma, yakın zamana kadar sadece otuz kadar esere imza attığı tahmin edilen müzisyenin saklı kalmış onlarca eserini bir araya getiriyor.

Birçok eseri anonim olarak kaydedilen, bazıları ise başkaca bestekârlara mal edilen Kemani Sarkis Suciyan hakkında yayımlanmış ilk kapsamlı çalışma olma özelliğini taşıyan bu kitapta, sanatçının, “Ermeni Notası” olarak da bilinen Hampartzum notalarıyla farklı makamlarda bestelediği 100 şarkı ve kantosunu, batı nota sistemiyle izleme fırsatı sunuluyor.

Kitapta ayrıca, Kemani Sarkis’in kardeşinin torunu Talin Suciyan’ın kaleme aldığı bir önsöz ile babası Hamparsum Suciyan’la yaptığı bir sözlü tarih çalışması yer alıyor. Hampartzum Notalarıyla Kemani Sarkis Suciyan Eserlerinden Örnekler başlıklı ek bölüm ise müzik araştırmacıları için önemli bir kaynak niteliğinde.

1921 yılında doğduğu şehri terk ederek ailesiyle birlikte Fransa’ya göç eden ve 1943 yılında hayata gözlerini yumana dek Paris’te yaşamını sürdüren Kemani Sarkis Efendi Suciyan, ardında, “Emelimle sevdim seni, hayatım sana kurban”, “ Seni sevmek kabahat mi güzelim?”, “ Darıldın mı gülüm bana?” gibi, sıklıkla icra edilen ölümsüz eserler bıraktı. Kemani Sarkis’in kemanı halen Paris’te, oğlu Vagharchag Sassoun Soudjian’ın ikinci eşi Suzanne Soudjian tarafından muhafaza edilmektedir.

Kaynak: Aras Yayıncılık, Kemani Sarkis Suciyan’nın Hayatı ve Eserleri