Beste: Kadri Şençalar
Güfte: Kadri Şençalar
Makam: Hicaz
Usûl: Aksak
Görmedim ömrümün âsûde geçen bir demini
Çekerim hep o siyâh gözlerinin mâtemini
Hasretiyle inlediğim çekti benden elini
Çekerim hep o siyâh gözlerinin mâtemini
KADRİ ŞENÇALAR (1912 -1989)
Kadri Şençalar 1912 yılında İstanbul’da Eyüp semtinde dünyaya geldi. Küçük kardeşi İsmail Şençalar da Türkiye`nin önemli kanun çalan ustalarındandır. Keman çalan ortanca kardeşinin adı Zeki'dir.
Kadri Şençalar, dokuz yaşındayken, bir Rum müzik hocasından ve Kemani Cemil Beyden keman dersleri almıştır. Daha sonraları Bursa‘da ud hocası olan Tevfik Beyden nota ve usul dersleri alan Kadri Şençalar, İstanbul’un işgali nedeniyle ailesinin Bursa’ya yerleşmesinin ardından, keman ve ud çalarak ailesinin geçimine katkıda bulunmuş, Bursa Setbaşı Gazinosunda çalışırken keman üstadı Bülbüli Salih Bey’le tanışması, hayatında ud’a yönelme noktası olmuştur.
Bursa’da Şençalar kardeşlerden Kadri Şençalar Ud, ortanca kardeş Zeki Keman, küçük kardeş İsmail ise kanun çalmakta ve Bursa‘nın en çok beğenilen saz gurubu olmuşlardır. Dışarıdan Bursa’ya gelen sanatçılar yanlarında saz getirmez Şençalar kardeşlerin kendilerine eşlik etmelerini isterlermiş.
Soyadı kanununun çıkmasıyla dinleyicileri tarafından “Şençalar” soyadına uygun görülerek bu soyadını alması sağlanmıştır. Kardeşi Zeki’nin ölümünden sonra ailesini bir araya toplayarak Bursa’dan İstanbul’a göç etmiştir.
Kadri Şençalar, Yusuf Nalkesen, Abdullah Yüce, Zeki Müren, Neşet Ertaş gibi birçok ünlü ismin yetişmesine büyük katkıları olmuştur.
Kadri Şençalar, Tepebaşı Gazinosunda Alabanda revüsünde Safiye Ayla Targan‘a daha sonraki bir zamanda Ümmü Gülsüm‘e udu ile eşlik etmiş, Mustafa Kemal ATATÜRK‘e de ud ziyafeti vermiştir.
İstanbul Belediyesi konservatuvarında eğitim görmeye başlamış, Darülaceze’de uzun yıllar müzik öğretmenliği yapmış, Türkiye`de ilk kez Türk Musiki Dergisini çıkarıp yayınlamış, yine ilk kez Türk Musikisi Mensupları Sendikasını kurmuş, ve ilk “Ud Öğrenme Metodu” kitapçığını yayınlamıştır.
“Şençalar Plak” adında bir plak yapım şirketi kuran Kadri Şençalar, kendisine iş için başvuran Neşet Ertaş’ı burada tanıyıp, yetişmesinde büyük rol oynamıştır.
1950 ve 1960 yılları arasında Türkiye’de çevrilen birçok yerli filmin müziğini de bestelemiş olan Şençalar’ın TRT arşivlerinde halen yayımlanmamış 100 civarında bestesi bulunmaktadır.
Kadri Şençalar, 13 Ocak 1989 tarihinde İstanbul’da 77 yaşındayken hayata veda etti..
En çok ünlenen bestelerinden bazıları şunlardır:
Gezdiğim dikenli aşk yollarında – Hüzzam
Ah edip inlerim gurbet elinde – Hicaz
Evlerinin önü boyalı direk – Hicaz
Meşesiz dağlarda meleyen kuzu – Hicaz
Görmedim ömrümün âsûde geçen bir demini – Hicaz
Yeşil olur şu Konya’nın Meram’ı – Karcığar
Söylerim söylerim hastadır gönlüm – Muhayyer
Sönmez artık yüreğimde yanan bu sonsuz ateş – Uşşak