Beste : Erol Sayan
Güfte : İlkan San
Makam : Nihâvend
Usûl : Semâî
Şu gönlümü yaralayan
Bu bahtımı karalayan
Beni dertten derde koyan
Sizden biri, sizden biri
Hep aranan, hep özlenen
Gelir diye yol gözlenen
Öldürse de çok sevilen
Sizden biri, sizden biri
Ne dedimse inanmadı
Ne yaptımsa anlamadı
Gözlerimde yaş koymadı
Sizden biri, sizden biri
Hep aranan, hep özlenen
Gelir diye yol gözlenen
Öldürse de çok sevilen
Sizden biri, sizden biri
EROL SAYAN
1936 yılında Kastamonu’nun Araç kazasında dünyaya gözlerini açan Erol Sayan, henüz dört yaşındayken akordeon, yedi yaşındayken ağız mızıkası çalmayı öğrendi. İlkokulu bitirinceye kadar ağız mızıkası ile okul marşları çalan Erol Sayan’ın hayatı evlerine radyo alınınca bir anda değişti. Annesinin kendisine hediye ettiği teneke kavalla; radyodan dinlediği klasik ve senfonik türdeki şarkıları çalmaya başlayan Erol Sayan on üç yaşına geldiğinde bini aşkın şarkı sözünün bulunduğu bir deftere sahipti.
1955 yılında Ankara Musiki Sevenler Cemiyeti’ne üye olan Erol Sayan, cemiyete ilk girdiği gün sultaniyegâh fasılda kaval ile ara taksimleri yaptı ve 1956 yılında ailesinden pek çok kişinin karşı çıkmasına rağmen 125 liraya ilk tanburunu satın aldı.
İlk bestesini bu 125 liralık tanburu eşliğinde yapan Erol Sayan; Endüstri Meslek Lisesi’nden mezun olduktan sonra 1961 yılında Ankara Radyosu’nun açtığı sınavı kazanarak repertuar şefliğine atandı. 1964 yılına kadar Erkek Teknik Yüksek Öğretmen Okulu öğrencilerine teorik musiki dersleri verdi ve temel bilgiler yanında koro çalışmalarını da devam ettirdi.
Türkiye’nin ikinci üniversite korosunu ODTÜ ’de 1967 yılında kurdu. Bu yıllarda, Milli musikimizin ses sistemi, makamların oluşmasında kullanılan elemanlarla, makam ve formların anlatımı, vuruşlarda disiplin ve perde adlarının kolay anlaşılır hale getirilmesi ve usul şifresi çalışmalarına ağırlık verdi.
"Aylardır Gül Yüzünü Göremez Oldum Senin, Unutulmaz, Hatıra, Güle Sorma O Bilmez, Bana Bir Aşk Masalından, Yoksun Diye Bahçemde, Bir Dünya Yarattım, Dertli" gibi milyonların diline marş olmuş; pek çok insanın anılarında yer etmiş 156’sı TRT repertuvarında olmak üzere, değişik form ve makamlarda 310 civarında eserin sahibi olan Erol Sayan, yakın müzik tarihine damga vuran pek çok soliste de hocalık yaptı.
1985 yılında TRT’nin düzenlemiş olduğu beste yarışmasında "Ömrümüzün Baharı Birlikte Geçsin" adlı eseri ile birincilik kazanan büyük bestekâr İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı’nda repertuar, bu göreve paralel olarak da ODTÜ’de Türk musikisi dersleri verdi.
Erol Sayan’ın yüzlerce bestesi yanı sıra yayımlanmış üç kitabı vardır.
Kitapları:
Müziğimize Dair: Görüşler, Analizler, Öneriler (2003, 2004),
101 Beste Hatıra 1 Cilt 1(1978),
Ulusal Müziğimiz (2011).