Wat begon met chique sloepen van Dorus Wajer groeide onder leiding van zoon Dries uit tot een botenimperium van formaat. In alle opzichten, want we hoeven niet lang meer te wachten op het eerste superjacht.
'In de eerste jaren deed ik het gewoon een beetje met mijn maatjes en Isabelle samen. Met een Wajer 37 naar Saint-Tropez. We hadden geen geld om ergens te overnachten, dus sliepen we aan boord', vertelt Dries Wajer (37) ons in zijn achtertuin in het Franse Port Grimaud.
Van vader hoefde het allemaal niet zo groots en opzichtig, maar zoonlief zag internationale kansen en dacht van Wajer het nieuwe Riva te kunnen maken. Daarvoor moest wel het een en ander aan het design gebeuren. Ronald van Hulst, het Wajer-opperhoofd van de afdelingen design, development en engineering: ‘Het was een geniaal ontwerp, maar de verkoopaantallen in Nederland vielen tegen. Toen heeft Dries die boot gepakt, is ermee naar de Middellandse Zee gegaan en zag daar waar het aan ontbrak: een ligbed achterin. Het was eerst nog een echte zitboot. Veel hout en de kuip helemaal open.’ Ideaal voor een tochtje op de Amsterdamse grachten, de Vinkeveense plassen of de Friese meren, maar aan de Côte wordt iets anders verlangd. ‘Hij heeft bij diezelfde boot het houtwerk eruit gesloopt, vervangen door carbon en zo het ontwerp moderner gemaakt. Zo ontstond de upgrade van de 37 uit 2006 naar de 38 in 2013.’
Van superjacht tenders naar superjachten bouwen
Met een lengte van 12 meter een behoorlijke dagboot om in Nederland of Frankrijk eens een duik te nemen of te waterskiën, maar ook uitermate geschikt als tender bij een superjacht. ‘30 procent van onze klanten is superjachteigenaar’, vertelt Wajer. De Wajer 38 laat zich gemakkelijk aan boord van een groot jacht takelen. Wel zo fijn om in stijl van de baai naar het vasteland te varen wanneer u uit eten gaat.
Al is het imago van dag- of bijboot er bij Wajer ook alweer vanaf. Het merk bouwt namelijk steeds groter. ‘De 38 was een samenwerking tussen mij en mijn vader en de 55 was echt mijn project.’ Dat zijn vader het niet nodig vond om groter te bouwen, weerhield hem er niet van het toch te doen. Sterker nog: na de 55 met een lengte van ruim 16 meter volgde de 77. Met 23 meter en 45 centimeter, plus driemaal het volume van de 55, bleef hij strategisch onder de superjachtgrens van 24 meter. U telt in dat wereldje pas mee vanaf een meter of 30, maar al bij 24 meter veranderen de regels en behoort uw schuit niet meer tot de simpele pleziervaartuigen.
Toch trekt Wajer bij die 24 meter niet de grens wat betreft ambities, zo verraadt de in 2019 opgerichte Wajer Super Yachts bv. Ligt een 30-meterboot dan toch in het verschiet? ‘Ik maak vrij grote stappen, zoals van de 55 naar de 77, en de volgende wordt ook weer een serieuze klapper. Qua volume wel drie of vier keer zo groot als de 77.’ Niet omdat Wajer nou zo graag een superjacht wil bouwen, maar je komt onvermijdelijk in dat vaarwater als je nog groter groeit. ‘Anders is het vlees noch vis. Dan maak je een concurrent voor je eigen boot, dat snappen mensen niet.’