Güney Kore’nin meşhur lahana turşusu ‘kimçi’ iklim tehdidi altında| VOA Türkçe

Опубликовано: 21 Октябрь 2024
на канале: VOA Türkçe
277
2

Güney Kore'nin Anbandegi köyünden deneyimli bir çiftçi olan Kim Si-gap, 50 yılı aşkın süredir, meşhur Güney Kore turşusu kimçinin yapımında kullanılan lahanadan yetiştiriyor.

Yayla Lahanası ve Turp Üreticileri Birliği'nin başkanı olan Kim, önemli oranda iklim değişikliği nedeniyle ürünlerinde görülen ciddi değişikliklere ilk elden tanık oldu.

Kim'in çiftliğinin yer aldığı, serin ve yüksek rakımlı iklimiyle bilinen Gangwon Eyaleti, Güney Kore'nin kimçi lahanasının yüzde 93'ünü yaz aylarında yayla bölgesinde üretiyor.

Güney Kore devlet istatistik kurumunun verilerine göre, artan sıcaklıklar ve düzensiz hava koşulları, 2000'li yıllardan bu yana yayla kimçi lahanası alanını yarıdan fazla azalttı.

Devlete bağlı Kırsal Kalkınma İdaresi’ne göre, iklim değişikliği senaryoları önümüzdeki 25 yıl içinde tarım yapılan alanın ciddi ölçüde küçülerek sadece 44 hektara düşeceğini ve 2090 yılı itibariyle kadar yaylalarda kimçi lahanası yetiştirilmeyeceğini öngörüyor.

Kimçi turşusunun yapıldığı lahana türü, daha serin iklimlerde yetişiyor ve genellikle sıcaklıkların yaz mevsiminde bir zamanlar nadiren 25 santigrat derecenin üzerine çıktığı dağlık bölgelerde ekiliyor.

Ancak sıcaklık değişimleri, tarım alanlarının azalmasıyla birleştiğinde, sadece çiftçilerin geçim kaynaklarını değil, aynı zamanda Kore mutfağının temel yemeklerinden biri olan ve Koreliler'in her gün yediği kimçiyi de tehdit ediyor.

Araştırmacılar bu tehdit karşısında harekete geçmiş durumda. Kırsal Kalkınma İdaresi, iklim değişikliğinin lahana tarımı üzerindeki etkileriyle mücadele etmek için ısıya ve hastalıklara dayanıklı çeşitler geliştirmek dahil çeşitli girişimler üzerinde çalışıyor.

Ancak hem üreticiler hem de tüketiciler hala endişeli.

İklim değişikliği, halihazırda Çin'den ithal edilen ve çoğunlukla restoranlarda servis edilen daha düşük fiyatlı kimçi ile mücadele eden Güney Kore kimçi endüstrisinin karşılaştığı zorluklara yenilerini ekliyor.

Kore Gümrük Servisi'ne göre, bu yılın Ocak ayından Temmuz ayına kadar ithal edilen kimçi miktarı geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 6,9 artarak 98,47 milyon dolar oldu. Bu miktar, 2022 yılında kaydedilen ve kayıtlardaki en yüksek kimçi ithalat miktarı olan 96,49 milyon doları da aşıyor.

VOA Türkçe'nin diğer haberlerini okumak için: https://bit.ly/3sQKCNo


************

» Youtube kanalımıza abone olun: https://www.youtube.com/c/voaturkce?s...


Amerika haberleri, Türkiye haberleri, dünyadan haberler, son dakika haberleri, sağlık, bilim-teknoloji, ekonomi haberlerini VOA Türkçe'de bulabilirsiniz. Tarafsız ve objektif habercilikle küresel gelişmeleri tüm dünyaya duyuran VOA Türkçe, renkli müzik ve magazin programlarıyla da farklı kültürler arasında köprü görevi üstleniyor.

1942 yılında kurulan Voice of America (VOA), Amerikan hükümeti tarafından desteklenen uluslararası bir yayın kuruluşudur. Her hafta 48 dilde 1500 saat yayınla dünya çapında 354 milyon kişiye ulaşıyor. Haber, eğitim ve kültür ağırlıklı yayınlar yapan VOA 1942'den buyana da Türkçe yayınlarla sizlere ulaşıyor. 12 Şubat 1942'de başlayan Türkçe yayınlar 1945'te bir süre kesilmiş, 1949'da yeniden başlamıştı

BİZİ TAKİP EDİN:
VOA Türkçe web sayfamız: https://bit.ly/3sQKCNo
Facebook:   / voaturkce  
Twitter:   / voaturkce  
Instagram:   / voaturkce  
Telegram: https://t.me/voaturkce
Threads: https://www.threads.net/@voaturkce

VOA Türkçe haberlerine ve diğer görsel içeriklerimize akıllı telefon ve tabletlerinize indirebileceğiniz VOA uygulamasıyla çok daha rahat ulaşabilirsiniz.

iOS: http://apple.co/3yvWbdt

Android: https://bit.ly/VOAAppGooglePlay











.
.
.