SFP modülün açılımı ise “Small Form-Factor Pluggable” yani “Küçük Form Faktörlü Takılabilir”dir.
Asıl dikkat çeken konu ise özellikle coğu markanın “SFP” modül fiyatlarıdır. Asıl işlevi gerçekleştiren cihazlar olan switch’lerin fiyatları ile kıyaslandığında özellikle artan adetlerde bakıldığında satınalma tarafında ciddi maliyetler getirmekte
Teknik olarak OEM modüller kullanmanın hiçbir sakıncasının olmamasının yanısıra, şirket ve kurumların bilgi işlem maliyetlerini ciddi oranda düşürebilirsiniz.
SFP modül ile LC girişli fiber optik kablo kullanılır.
Halk arasında “cibik modül” şeklinde kullanılan GBIC modülün açılımı “Gigabit Interface Converter” yani “Gigabit Arayüz Dönüştürücü”dür.
Fiber GBIC ve fiber SFP modüller sayesinde elektriksel sinyaller ışığa dönüştürülerek fiber kablo ile iletilebilmektedir
10 Gigabit teknolojisi ile çalışabilen SFP modüller de vardır. Bu modüller çok daha yüksek hızlara ihtiyaç duyulan
1 Gigabit hızında kullanılmak üzere bakır SFP modüller vardır. Bu modüller
SX SFP modül LC multi mode fiber kablo ile kullanılmaktadır. Kısa mesafelerde kullanılmaktadır.
LX SFP modül LC single mode fiber kablo ile kullanılmaktadır. Uzun mesafelerde kullanılmaktadır.
SFP modüllerin SX ve LX türleri vardır.
SX SFP ile LC girişli multi mode fiber kablo kullanılır.
LX SFP ile LC girişli single mode fiber kablo kullanılır.
multi mod fiber kablo ise LX tür modül de çalışmaktadır.
Bir fiber optik ortamı; bir anakartla birbirine bağlamak için, GBIC veya SFP gibi bir konnektöre sahip olmanız gerekir. “GBIC”, “Gigabit Arayüz Dönüştürücü”
Piyasada daha çok SFP modüller kullanılmaktadır. SFP modül teknolojisi GBIC modüllerden sonra çıktığı için halk arasında SFP modüle cibik de denilmektedir fakat bu kullanım yanlıştır.
GBIC ve SFP arasındaki ana fark onların büyüklüğüdür. SFP, GBIC'den oldukça küçüktür.
FP'nin kullanılması GBIC'yi kullandığınızdan çok daha az bir raf birimine sahip olmanızı ve aynı alana daha fazla koymanızı sağlar. Bu tek fark nedeniyle SFP alanlarını en üst düzeye çıkarmak isteyen yöneticilerle birlikte hızla popülerlik kazandı.
Fiber GBIC ve fiber SFP modüller sayesinde elektriksel sinyaller ışığa dönüştürülerek fiber kablo ile iletilebilmektedir
Cibik (GBIC) ve SFP modül aynı işi yapan farklı teknolojilerdir. Eskiden farklı farklı şekillerde ve boyutlarda bulunan dönüştürücü modüllere GBIC, SOC, XENPAK gibi farklı farklı isimler verilmiştir. Daha sonra tüm markalarda SFP teknolojisine dönülmüştür.
Switch veya router gibi ağ cihazlarına takılan GBIC veya SFP modüller optik bir ara yüz olan 1 alıcı RX (receiver port) ve 1 verici TX (transmitter port)’a sahiptir.
Ağ cihazlarına takılan bu modüller elektriksel sinyali ışık sinyali şeklinde iletmeye (fiber modül) veya elektriksel sinyali yine elektriksel sinyal (bakır modül) olarak iletmeye yaramaktadır.
Etiketler:
SFP Nedir
GBIC ve SFP Nedir? Farkları Nelerdir?
SFP Nedir
CİBİK (GBIC) VE SFP MODÜL NEDİR? NE İŞE YARAR? FARKLAR
SFP Nedir? Small Form Pluggable Module - Fiber Optik Sonlandırma
SFP Modül Nedir
SFP MODÜL NEDİR
sfp gbic
sfp nedir tıp
sfp switch
fiber switch nedir
qsfp nedir
gbic
transceiver nedir
sfp modül seçimi
sfp gbic
SFP (Small Form Pluggable) kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltma
Gigabit Transceiver modüllerin ilk standartıdır, günümüzde GBIC portlar yerini SFP portlara bırakmıştır. nadiren de olsa günümüzde yedek parça amaçlı talep edilmektedir.
Gigabit Transceiver modüllerin fiziksel değişime uğrayarak modernize edilmiş formatıdır. Günümüzde tüm Gigabit cihazlar SFP portlar ile gelmektedir. Teknik olarak GBIC modülden bir farkı bulunmamaktadır.
SFP Gbic in daha ufak olan ve yeni nesil versyonudur , aralarındaki farklardan biri de konnektördür sfp ye lc , gbic e sc konnektörlü fiber kablo bağlanır
LX : 1310 nm dalga boyu, en fazla 10 Km uzaklık.
EX : 1310 nm dalga boyu, en fazla 40 Km uzaklık.
ZX : 1550 nm dalga boyu, en fazla 80 Km uzaklık.
EZX : 1550 nm dalga boyu, en fazla 120 Km uzaklık.
Bu SFP modüller habeleşme için sadece tek kıl fiber kullanırlar. Özellikle Telekom operatörleri iletişim altyapılarında, GPON sistemlerinde ve diğer son kullanıcıya yönelik fiber Telekom servislerinde bidirectional arayüz kullanılmaktadır
Single mode directional SFP modelleri haberleşme için bir çift fiber optik kablo kullanmaktadır.
Multimode, fiber optik kablolar üzerinde çalışmak üzere tasarlanmış olan ürünlere verilen isimdir.