VE KİMYA SAVAŞIN KADERİNİ DEĞİŞTİRİR: BITTERFELD | MESELE

Опубликовано: 28 Февраль 2025
на канале: AHALI
182
12

Soğuk Savaş tüm hızıyla devam ediyordur; bilimsel araştırmalar, istihbarat operasyonları, teknolojik gelişmeler havada uçuşuyordur. ABD 1945 yılında yaptığı denemede dünyanın ilk nükleer bombasını patlatır. Ruslar henüz nükleer silahlanma üzerine çalışmalarda çok acemidir, CIA istihbaratlarına göre SSCB’nin bir nükleer silah üretebilmesi için yıllar geçmesi gerekmektedir. Ancak 1949 yılında SSCB ilk nükleer bombayı patlatır. Bu ABD’yi şoke eder çünkü bu kadar erken olmasını beklemiyorlardır. Üstelik SSCB’nin nükleer gücünün ne raddeye ulaşacağı belirsizliğini korumaktadır. Ve kimya savaşın kaderini değiştirir, Bitterfeld’de… Peki, orada ne olmuştur? Spanner Operasyonu’nda Eric Welsh nasıl bir istihbarat hareketi planlamıştır? CIA ajanları SSCB’nin uranyum rezervini Bitterfeld’deki kalsiyum üretimi miktarını kullanarak nasıl hesaplayabilmişlerdir? CIA ve MI6, SSCB’nin nükleer bomba çalışmalarını durdurabilmek için neler yapmıştır? Tüm bu sorular ve çok daha fazlasının cevabı videoda.

Tarihi “meseleleri” incelediğimiz MESELE serimizin bu videosunda CIA ve MI6’in SSCB’nin uranyum rezervini hesaplaması ve nükleer çalışmaları durdurabilmek için MI6 subayı Eric Welsh’in planladığı Spanner Operasyonu’nun hikâyesini konu aldık.

Bir sonraki MESELE videomuzda hangi tarihi meseleyi ele almamızı istersiniz? Videolarımızdan haberdar olmak için kanala abone olmayı ve bizlere destek olmak için videoyu beğenmeyi unutmayın.

Video metinlerimize aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:
https://www.aklingolgesi.com/brand/ah...

Video Planlama ve Metin: Ferkad Kudvetoğlu
Seslendirme: Ferkad Kudvetoğlu
Video Dizaynı ve Montaj: Ferkad Kudvetoğlu
Tasarım: Ahmet Yasin Küçük
Altyazı: Ferkad Kudvetoğlu