Soğuk Savaş’ın iki kutbundan biri, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği. 1922 yılındaki kuruluşundan sonra komünizmin başını çekmiş, 2. Dünya Savaşı’ndan sonra gerçekleşen Soğuk Savaş’ta Doğu Bloku devletlerine önderlik yapmış büyük bir güç. Peki, böylesine güçlü bir devlet neden dağıldı? İzledikleri hangi politikalar SSCB’nin sonunu getirdi? Neden dağılma süreci Gorbaçov dönemine rastladı? Sovyetlerin dağılışı Gorbaçov’un suçu muydu? Meşhur Glasnost ve Perestroyka ilkeleri ne anlama geliyor? Bu politikalar devleti neden dağılmaya itti? Lenin, Stalin, Kruşçev, Brejnev, Andropov ve Çernenko devleti nasıl idare etmişti ki Gorbaçov farklı bir politika izleyince Sovyetler dağılmıştı? Çernobil’in etkilerini dağıtmak için getirilen politikalar nasıl Çernobil’den daha büyük bir sorun haline gelmişti? Gorbaçov Sovyet komünizmini, Marx’ın proleterya diktatoryasından halkın demokrasisine nasıl çevirdi? Daha demokratik bir ortam oluşması Sovyetleri neden dağıttı? Estonya, Letonya, Litvanya, Belarus, Ukrayna, Moldova, Gürcistan, Ermenistan, Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Türkmenistan neden birlikten ayrılmak istedi? Bunlar gibi daha pek çok soruyu videomuzda cevaplıyoruz. Aynı zamanda daha iyi anlamanız için Sovyetlerin kuruluşundan Gorbaçov dönemine kadarki zaman dilimini hızlıca özetledik.
Tarihi “meseleleri” incelediğimiz MESELE serimizin bu videosunda bir 20. Yüzyıl efsanesi olan Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin Glasnost ve Perestroyka ilkeleri eşliğindeki dağılış hikâyesini konu aldık.
Bir sonraki MESELE videomuzda hangi tarihi meseleyi ele almamızı istersiniz? Videolarımızdan haberdar olmak için kanala abone olmayı ve bizlere destek olmak için videoyu beğenmeyi unutmayın.
Video metinlerimize aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:
Video Planlama ve Metin: Ferkad Kudvetoğlu
Seslendirme: Ferkad Kudvetoğlu
Video Dizaynı ve Montaj: Ferkad Kudvetoğlu
Tasarım: Ahmet Yasin Küçük
Altyazı: Ferkad Kudvetoğlu